Sanador, cel mai mare spital privat din Romania, continua seria premierelor medicale, printr-o interventie hibrid de implantare a unui stent-graft endoaortic pentru cura unui anevrism de aorta abdominala la un pacient in varsta de 61 de ani. Procedura, atat interventionala cat si chirurgicala, a fost coordonata de Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan si s-a incheiat cu succes, urmand ca pacientul sa fie externat in cateva zile.
Ce reprezinta un anevrism de aorta abdominala?
Anevrismul de aorta reprezinta o dilatare anormala, localizata, a arterei aorta care expune pacientul la pericolul rupturii peretelui vascular, complicatie de maxima gravitate. Manifestarile clinice ale unui anevrism de aorta abdominala: descoperirea (uneori chiar de catre pacient) a unei formatiuni abdominale pulsatile, dureri abdominale difuze, dureri lombare, la un pacient de obicei cunoscut cu ateroscleroza sistemica si hipertensiune arteriala, senzatia de „picior rece” sau colorarea in negru sau albastru a unui deget de la picior., febra, scadere in greutate.
Odata aparut, un anevrism de aorta creste in continuare, iar rata de crestere este cu atat mai mare cu cat anevrismul este mai mare. Majoritatea pacientilor cu anevrism de aorta abdominala sau toracica mor prin ruptura anevrismului in lipsa tratamentului acestuia, care de cele mai multe ori este chirurgical.
Procedura hibrid adoptata in interventia care a avut loc pe 9 decembrie a fost minim invaziva si mult mai usor de suportat de catre pacient. De asemenea, recuperarea bolnavului este mult mai rapida decat in urma unei interventii de chirurgie cardiaca clasica. Succesul se datoreaza echipei de chirurgi si cardiologi interventionali romani si germani, care au efectuat interventia.
„Ne dorim ca aceasta procedura aplicata acum in premiera sa devina o practica in cadrul Spitalului Sanador. De altfel, ceea ce ne defineste sunt grija fata de pacient si procedurile care sa afecteze cat mai putin integritatea fizica si psihica a pacientilor, fapt care ne indeamna sa ne extindem cat mai mult gama de interventii minim invazive, cum este si cea de zielele trecute. Aceasta are o mare aplicabilitate mai ales ca patologia anevrismala a aortei abdominale are o incidenta de aproximativ 4% la populatia peste 55 de ani si afecteaza de 3 ori mai multi barbati decat femei”, a declarat dr. Doris Andronescu, Director General Sanador.
Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan, cel care a coordonat echipa de medici romani si germani, este Medic primar chirurgie cardiovasculara, Doctor in Stiinte Medicale, specialist cu o experienta de 25 de ani si peste 3.000 de operatii pe cord deschis.
El este si coordonatorul celei mai noi Sectii de Chirurgie Cardiaca inaugurata de Sanador, in urma cu o luna, dupa o investitie de aproximativ 1 million de euro.
Aceasta este utilata cu echipamente de ultima generatie si de cea mai inalta performanta, care permit realizarea unor proceduri chirurgicale de mare complexitate, printre care revascularizare miocardica prin by-pass aortocoronarian clasic si cu grefoane exclusiv arteriale, interventii de plastie valvulara mitrala si aortica sau inlocuiri valvulare simple si multiple.