Prepararea mancarii devine mult mai usoara, mai rapida si mai placuta daca folosesti cutitul potrivit. Asta daca nu cumva esti un maestru in bucatarie si poti toca, felia si marunti o masa intreaga cu un singur tip de lama.
Iata care sunt cele cinci cutite de bucatarie esentiale pentru orice gospodina: cutitul bucatarului, cutitul santoku, cutitul pentru decojit, cutitul pentru feliat si cutitul universal (cu lama zimtata). Exista numerose magazine online cu o gama variata de cutite bucatarie de unde poti alege.
Cutitul bucatarului
Cutitul bucatarului este versatil, fiind cel mai folosit in bucatarie pentru tocat, feliat si maruntit aproape orice ingredient. Are lama putin curbata pentru a permite o miscare de balansare in timpul folosirii, cu o lungime intre 15 si 30 cm. In general, exista doua variante: cutitul bucatarului de origine germana (cu o lama curbata mai pronuntat) si de origine franceza (cu o margine mai plata si doar varful curbat).
Cea mai buna intrebuintare: cutitul bucatarului se foloseste pentru orice operatie in bucatarie, atat pentru legume, cat si pentru carne.
Cutitul santoku
Cutitul santoku mai este denumit si cutitul bucatarului japonez. Santoku inseamna in limba japoneza „trei lucruri bune”, fiind folosit la activitati de feliere, tocare si maruntire. Lama sa are o lungime intre 13 si 18 cm.
Cea mai buna intrebuintare: cutitul santoku este ideal pentru prepararea mancarurilor asiatice din peste, carne sau legume.
Cutitul pentru decojit
Cutitul pentru decojit este micut, fiind potrivit pentru activitati de detaliu, care necesita o anumita precizie in bucatarie: pentru decojirea merelor sau a cepei, felierea morcovilor, a ciupercilor sau a cartofilor, pentru scoaterea semintelor din ardeiul gras sau pentru curatarea crevetilor de vinisoarele din interior. Are o lama subtire si usor flexibila, cu o lungime intre 6,5 si 11 cm.
Cea mai buna intrebuintare: cutitul pentru decojit este folosit pentru fructe, legume si fructe de mare.
Cutitul pentru feliat
Cutitul pentru feliat are un design subtire, cu o lama lunga si ascutita, de aproximativ 25 cm, care reduce frecarea, fiind ideala pentru a taia o bucata mare de friptura si pentru a separa cu usurinta carnea de os.
Cea mai buna intrebuintare: cutitul este ideal pentru a taia carnea gatita sau fripta.
Cutitul universal
Cutitul universal are numeroase intrebuintari in bucatarie, fiind o versiune mai mica a cutitului bucatarului. Lama are o lungime de aproximativ 10-15 cm si, de cele mai multe ori, este zimtata pentru a preveni alunecarea pe pielita. Cutitele cu zimti, cu taisul in genul unui fierastrau, te ajuta sa tai usor (fara sa aplici multa presiune) ingredientele cu coaja groasa, dar moi la interior, cum ar fi rosiile, piersicile, carnea grasa, sau chiar painea.
Cea mai buna intrebuintare: cutitul universal se foloseste, in special, pentru tocat usturoi, ceapa, verdeata dar si bucati de carne.
Atunci cand alegi un cutit de bucatarie, fii atenta si la marca pentru a fi sigura ca procedeele tehnologice din timpul fabricarii respecta cele mai inalte standarde. De exemplu, iti recomandam sa alegi cutite zwilling deoarece sunt printre cei mai renumiti producatori din lume pentru calitatea cutitelor.
Foarte bune, multumesc mult pentru recomandari!