Kinetoterapia, denumita si chineziterapie sau kinetologie medicala, este un tip de gimnastica medicala care studiaza mecanismele neuromusculare si articulare care ii asigura omului activitatile motrice normale, conform Wikipedia.
In ce boli este utila kinetoterapia?
Tradusa etimologic ca terapia prin miscare, kinetoterapia este recomandata in prevenirea, recuperarea si chiar in tratarea mai multor afectiuni: de la probleme locomotorii, respiratorii, metabolice, pana la boli cardiovasculare sau digestive.
Scopul kinetoterapiei este de a restaura functiile normale ale nervilor, cele motrice, endocrine, de a normaliza digestia si sistemul endocrin, imunitatea organismului sau chiar functiile unor organe. Insa pacientul trebuie sa fie constient ca prin kinetoterapie nu se pot vindeca boli grave precum cancerul, diabetul sau afectiuni ale inimii.
Kinetoterapia este recomandata in:
– probleme musculare;
– alergii;
– deficiente nutritionale;
– afectiuni metabolice (obezitatea);
– tulburari ortopedico-traumatice;
– boli respiratorii;
– afectiuni neurologice precum accidente vasculare, traumatisme cranio-cerebrale sau vertebro-medulare, boala Parkinson si paralizie;
– tulburari reumatologice precum poliartrita reumatoida, coxartroza, gonartroza;
– afectiuni cardiovasculare precum boala varicoasa, cardiopatia ischemica etc.;
– combaterea strsului oxidativ;
– maladii congenitale (distrofia neuro-musculara, luxatie congenitala de sold, tetraplegie);
– deficiente emotionale sau de invatare.
Cum functioneaza terapia?
Desi Romania este in urma din punct de vedere al tehnologiei utilizata in kinetoterapie, comparativ cu tarile din vestul Europei s-a dezvoltat destul de mult in ultimii ani in ceea ce priveste nivelul de cunoastere, de pregatire a personalului si de recuperare medicala.
In functie de constitutia pacientului, de varsta si afectiunea existenta (stadiul de evolutie, prezenta altor boli), de tipul de activitate pe care il desfasoara, cabinetele de kinetoterapie Bucuresti, precum Therapy 4 You Center, concep unul sau mai multe programe, mai exact un plan personalizat pe care il aplica cu perseverenta.
Sub strica supraveghere a kinetoterapeutului, exercitiile se efectueaza individual sau cu ajutorul unor aparate, care asigura recuperarea motorie a pacientului in mod eficient si rapid.
In plus, pacientul poate beneficia si de sedinte de masaj terapeutic care ajuta la procesul de recuperare. Prin masaj se creste fluxul sangvin in muschii si structurile periarticulare care vor fi utilizare in timpul kinetoterapiei. De asemenea, masajul post-efort relaxeaza fibrele musculare si astfel se scurteaza durata de refacere.
In concluzie, kinetoterapia este cea mai complexa specialitate care abordeaza miscarea in scop terapeutic. Profita si tu de pe urma numeroaselor sale beneficii!