Daca te-ai plictisit de una dintre camerele casei tale, a venit timpul pentru redecorare. Nu e nevoie sa muti mobila dintr-o parte in alta sau sa o schimbi in totalitate. Poti transforma complet o camera prin culorarea peretilor. Nu e o treaba foarte grea, insa trebuie sa ai grija la cateva aspecte.
In primul rand, tine cont de lumina din camera. Culorile arata diferit in lumina naturala si in lumina artificiala. Alege culori mai tari in camere cu ferestre mari, unde lumina naturala este din belsug. De asemenea, opteaza pentru accesorii in culori mai inchise. Camerele mici si intunecoase au nevoie de pereti in nuante deschise, care sa ofere impresia de spatiu. Pentru acestea, e bine sa folosesti o singura culoare pentru toti peretii. Sunt recomandate galbenul pal, lavanda, vernil, bleu, roz deschis.
Este important sa tii cont de scopul camerei atunci cand vrei sa o redecorezi. Nuantele tari dau un aer mai sofisticat si mai intim incaperilor, pe cand cele deschise dau un aer vesel si proaspat camerelor. Combina culorile intr-un mod placut si tine cont de personalitatea ta atunci cand alegi. Iata semnificatia culorilor din punct de vedere psihologic si spatiile in care sunt recomandate.
Albastru
Confera o stare de calm si imbie la relaxare. Se potriveste in camerele cu lumina naturala si cu podelele din lemn, fiind recomandat in dormitoare si bai. Poate fi imbinat cu nonculori si alte naunte de albastru. Trebuie sa ai grija ce alegi! Albastrul inchis micsoreaza camera, facand-o sa para claustrofobica, pe cand bleul poate fi prea copilaros.
Verde
O culoare care se potriveste ambelor sexe, fiind cea mai linistitoare pentru ochi. Confera o senzatie de libertate si este asociata cu fertilitatea, de aceea este potrivita pentru dormitoare. Imbina diverse nuante de verde si alege accesorii in culori neutre. Verdele inchis se da foarte bine in lumina naturala. In combinatie cu galbenul este ideal pentru bucatarii.
Galben
Este cu siguranta culoarea veseliei, a energiei, a optimismului, pastrand semnificatia rasaritului. Se potriveste cu orice tip de lumina si cu orice podea, fiind perfecta pentru bucatarii, sufragerii si bai. Holurile in aceasta nuanta sunt extrem de primitoare, asigurand starea de bine a musafirilor inca de la intrare. Evitati sa folositi aceasta culoare pentru camera copiilor; studiile au aratat ca galbenul este suparator pentru cei mici, facandu-i sa planga mai des.
Rosu
Transmite incredere in sine, putere, energie. Culoare calda si vibranta, inspirand iubire si dorinta, este recomandata pentru dormitoarele bine luminate natural. Intr-un living spatios, rosul invita la conversatie, inlaturand plictiseala. In baile si bucatariile cu faianta sau gresie rosie, alege accesorii in culori mai deschise care sa tempereze intensitatea acesteia. Se potriveste cu nuantele deschise de verde si galben.
Roz
Daca nu ai curaj sa folosesti rosu, rozul poarte fi o alternativa pentru femei. Este o culoare vesela si prietenoasa care confera camerei un aer calm. Foloseste diverse nuante de roz sau imbina cu verde si vei avea un spatiu aerisit si cochet.
Portocaliu
O culoare pretentioasa, dificil de imbinat armonios. Pentru ca inspira energie si entuziasm, este recomandata in special camerelor destinate exercitiilor fizice. Iti asiguri conditia fizica doar cu o tusa de portocaliu.
Violet
Culoarea asociata cu spiritualitate si creativitate. Este potrivita pentru dormitoare, in combinatie cu galben sau cu accente de negru. Foloseste nuante inchise si deschise ale acestei culori si vei avea o camera sofisticata.
Culorile neutre (alb, negru, gri, crem)
Se potrivesc in orice combinatie si pot fi folosite in special ca accente. Albul este recomandat pentru tavane, facand camerele sa para mai inalte. Nu opta pentru o camera in totalitate alba, oricat de mica ar fi, pentru ca este anosta. Fii creativa si ofera-ti o stare de bine prin culoare.
Recomandari
- Foloseste culori complementare sau diferite naunte ale aceleiasi culori. Paletele complementare sunt violet-galben, albastru-portocaliu, verde-rosu. Cand ai nedumeriri, apeleaza la cercul cromatic.
- Pentru a face camerele sa para mai inalte, traseaza dungi verticale sau prelungeste culoarea de pe pereti si pe tavan. In caz contrar, cand camera este prea inalta, vopseste tavanul in culori mai inchise.
- Daca preferi o culoare tare si vrei neaparat sa o folosesti, creeaza un perete centru de atractie si completeaza cu o nuanta mai deschisa in restul camerei. Ai grija ca acest perete sa fie bine luminat, altfel nu il vei pune in valoare.
Pingback: Ce culoare ti se potriveste? | City Point